Huursubsidie

Door holygame op woensdag 28 november 2012 01:10 - Reacties (22)
Categorie: Zomaar, Views: 7.180

Zo het is weer eens tijd voor een blogje, en niet zo maar een blogje. We gaan eens de regeltjes van de huursubsidie bekijken vanuit mijn positie. Geen toeslagpartner, alleen verdiener, 21 jaar.

Er komt een tijd dat het nodig is om het ouderlijk nest te verlaten, ook mijn vriendin wil graag samen wonen. We zijn dus nu actief opzoek naar een bescheiden woning. Geen kamer uiteraard, maar alles eigen. Nu komen we bij de loting van woningen steeds dichter bij, deze week geŽindigd op plaats 3. Er waren dus 2 kandidaten die iets langer stonden ingeschreven dan wij.

Nu ben ik eens gaan kijken of we misschien in aanmerking komen voor huursubsidie. Na een zoektocht van wel geteld 1 minuut kom ik op de website van de Belastingdienst terecht. Dit leek mij de betrouwbaarste informatie.

In de eerste alinea kwam gelijk al een regel tegen die ik niet snap. Om in aanmerking te komen is het volgende van toepassing: "Als u jonger bent dan 23, is dit § 366,37 per maand".
De woning mag per maand dus niet duurder zijn als § 366,37 om huursubsidie te mogen ontvangen.
Menig kamer is nog duurder dan § 366,37, laat staan een woning met alles erop en er aan. Boven deze alinea staat het volgende "Huurders kunnen huurtoeslag aanvragen als hun huur in verhouding tot hun inkomen te hoog is".
Mijn salaris is een beginners ICT MBO salaris, dus een huur van +- 450 euro is een behoorlijke aanslag op mijn salaris.

Ik heb een voorbeeld berekening gemaakt:
Huur 250 euro, dan krijg ik 83 euro huursubsidie. Ik betaal: 167 euro.
Huur 450 euro, dan krijg ik 0 euro huursubsidie. Ik betaal 450 euro.

Ik dacht dat deze regeling bedoeld was om huurders te gemoed te komen als hun huur in verhouding met hun salaris te hoog was. Of mis ik een punt?

Bron: http://www.rijksoverheid....oeslag/uitleg-huurtoeslag

Volgende: Mensen begrijpen het niet 12-'11 Mensen begrijpen het niet

Reacties


Door Tweakers user YoupS, woensdag 28 november 2012 01:21

Eeehm... Je weet dat die 366,37 kale huur is? Exclusief servicekosten en gas/water/licht? En dat bij pretty much elke kamer wordt geadverteerd inclusief deze kosten?
Vergelijking: Mijn kale huur van mijn studio is 330 euro, maar met alle servicekosten erbij opgeteld (gas/water/licht en onderhoud/schoonmaak van de gangen, parkeerplaats, inrichting kamer qua keukenapparatuur/stofzuiger e.d.) maakt dat mijn huurprijs per maand 500 inclusief alles is. Zit dus nogal een verschil tussen ;). 366 kale huur kom je nog best een eind (ligt ook aan welke stad en in welke buurt etc je wil wonen).

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 november 2012 01:24]


Door Tweakers user YoupS, woensdag 28 november 2012 01:23

... verkeerde knopje gedrukt.....dubbel...

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 november 2012 01:24]


Door Tweakers user holygame, woensdag 28 november 2012 01:28

YoupS schreef op woensdag 28 november 2012 @ 01:21:
Eeehm... Je weet dat die 366,37 kale huur is? Exclusief servicekosten en gas/water/licht? En dat bij pretty much elke kamer wordt geadverteerd inclusief deze kosten?
Vergelijking: Mijn kale huur van mijn studio is 330 euro, maar met alle servicekosten erbij opgeteld (gas/water/licht en onderhoud/schoonmaak van de gangen, parkeerplaats, inrichting kamer qua keukenapparatuur/stofzuiger e.d.) maakt dat mijn huurprijs per maand 500 inclusief alles is. Zit dus nogal een verschil tussen ;). 366 kale huur kom je nog best een eind (ligt ook aan welke stad en in welke buurt etc je wil wonen).
Dit weet ik, als je een woning wil huren ben je minimaal ongeveer kaal 350 kwijt. Meestal is het meer natuurlijk.

Door Tweakers user Eagle Creek, woensdag 28 november 2012 02:18

Je berekening klopt. Ik vermoed dat jouw "ik kwam een regel tegen die ik niet snap" niet zozeer gebaseerd is op onkunde maar vooral op de verbazing over de gevolgen. Het doel is inderdaad om mensen tegemoet te komen wanneer zij te weinig verdienen. Het nadeel van dit soort tegemoetkomingen hangt hem samen met de uitspraak die je wel eens hoort "te weinig verdienen om van te leven maar te veel verdienen om van dood te gaan".

Als je een bepaald minimum hebt (en voor <23-jarigen is dat §366,37) heb je recht op de toeslag in kwestie. De overheid gaat er hier vanuit dat je als studentzijnde genoegen hebt te nemen met een kamer. Alle subsidies, uitkeringen en tegemoetkomingen van de overheid zijn er namelijk op gericht om jou met het hoogst minimale in leven te houden. Dat betekent dat je dus genoegen zal moeten nemen met een woonruimte van maximaal §366,37 pm.

Wanneer jij een duurdere woonruimte kiest, dan heeft de overheid bedacht dat je genoeg verdient om die luxere positie te bekleden en de steun niet meer nodig hebt. Ben je ouder dan 23 gaat deze grens omhoog (volgens mij wordt het zelfs een verdubbeling maar dat weet ik niet zeker). Men gaat er vanuit dat iemand van 25 jaar een bepaalde sociale klasse betreed waar het hebben van een ťťnkamerwoning niet meer acceptabel is en er binnen een hoger prijssegment gezocht mag worden naar een woning.

Wanneer je nu echter als 21-jarige een woning wilt betrekken van, let's say, §400 zit je een beetje in de "jammer-maar-helaas"-zone. Daar slaat mijn opmerking uit de eerste alinea ook op. Je kunt beter onder de grens verdienen, of ruim erboven. Verdien je de grens of net iets boven de grens dan heb je het simpelweg niet breed: je verliest je recht op uitkering/subsidie/toeslag maar hebt zelf niet de financiŽle ruimte om het breed te hebben.

Dat laatste is echter een bewuste overheidskeuze en geldt voor allerhande tegemoetkomingen. Onder het mom van "de overheid hoeft jouw dure mobiele abonnement, jouw biertjes in het weekend en jouw merkkleding niet te betalen".

Het nadeel is dat het scheve situaties op kan leveren.. Zo ook mensen die bijvoorbeeld bewust minder verdienen dan ze kunnen om een bepaalde tegemoetkoming niet kwijt te raken.

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 november 2012 02:20]


Door Tweakers user Eagle Creek, woensdag 28 november 2012 02:19

*dubbelpost*

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 november 2012 02:20]


Door Tweakers user holygame, woensdag 28 november 2012 02:33

Het is inderdaad de jammer maar helaas zone, maar er moet een keer iemand opstaan die deze zaken aankaart. Ik als 21 jarige wordt geacht te studeren en maar genoegen te nemen met een "vieze" studenten kamer. Maar ik werk, wil een normale woonruimte en ik blijf hopen op een wonder dat er een woning beschikbaar komt onder de §366,37.
Onder het mom van "de overheid hoeft jouw dure mobiele abonnement, jouw biertjes in het weekend en jouw merkkleding niet te betalen".
Daar ben ik het 100% mee eens, maar laten we daar niet over beginnen want dan kunnen er miljarden worden bezuinigd als je naar sommige regelingen kijkt.

Door Tweakers user Eagle Creek, woensdag 28 november 2012 03:24

aar laten we daar niet over beginnen want dan kunnen er miljarden worden bezuinigd als je naar sommige regelingen kijkt.
Laten we dat vat inderdaad maar niet opentrekken :+ .

Ik ben met je eens dat er iets aan gedaan zou moeten worden maar het is wel zoals het hele systeem in elkaar zit. Ik heb ook vrienden die precies in hetzelfde schuitje zitten, of in ieder geval soortgelijke. Nederland zorgt goed voor haar onderdanen maar het beste zorg je nog voor jezelf..

Het beste advies dat ik je nu kan geven is de regels zo scherp als mogelijk in de gaten te houden en alle voordelen die je kunt hebben aan te pakken. Belastingvoordelen, toeslagen, kortingsregelingen, etc.

Door Tweakers user IStealYourGun, woensdag 28 november 2012 09:27

Subsidies zijn niet de oplossing voor een TE dure woonmarkt. Als iedereen subsidies zou krijgen dan past de markt zich gewoon aan en stijgt de prijs in verhouding tot de subsidies. Je wil dit dus beperken tot het minimum. Mensen die (bijna) niet kunnen rondkomen met hun loon.

Nu verbaas ik me wel een beetje over jouw betoog. Ik vermoed dat ICT MBO overeenkomt met een toegepaste Bachelor? Sowieso is ICT geen slecht betaalde sector door zijn schaarste. En een huur van §450 in BelgiŽ is vrij normaal voor 2 personen, eerder zelfs nog aan de goedkope kant. Natuurlijk moet je dan niet verwachten dat je voor die prijs iets in het centrum van Gent zal vinden. Maar een appartementje in Aalst (centrumstad) of een huisje buiten de steden is haalbaar.

Hoe er dan ook nog eens in gedachten dat de subsidies in Vlaanderen (wonen is een gewestelijke bevoegdheid), zo goed als onbestaande is. Deze zijn dit jaar een beetje uitgebreid en mensen die meer dan 5 jaar op een wachtlijst staan voor een sociale woning komen daar nu voor in aanmerking. En het is misschien een beetje appels met peren vergelijken, maar het verschil tussen de levenstandaard in BelgiŽ en Nederland is niet zo enorm. Een gevalletje generation Y?

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 november 2012 09:28]


Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 28 november 2012 09:41

Huurders kunnen huurtoeslag aanvragen als hun huur in verhouding tot hun inkomen te hoog is
een huur van +- 450 euro is een behoorlijke aanslag op mijn salaris.
Er staat "te hoog is", niet "als u de huur te hoog vindt".

Als de huur en bijkomende kosten tussen de 30 en 50% (percentages: zie internet, iedereen roept maar wat) van je salaris liggen, betaal je helemaal niet veel meer of minder voor wonen dan de rest van Nederland.

Ik snap dat de huurtoeslag voor rare situaties zorgt, net als bijvoorbeeld zorgtoeslag, vooral als je je qua inkomen of huur rond de (arbitraire) grenzen begeeft. Daar zul je mee moeten leren leven.

Je kunt drie dingen doen: in een bezemkast gaan zitten zodat je weinig huur betaalt en toch subsidie krijgt; een boze brief sturen naar Den Haag, of hard werken en zorgen dat je zoveel verdient dat je die huurtoeslag niet eens nodig hebt.

Door Tweakers user GrooV, woensdag 28 november 2012 09:53

Als jij er gaat samenwonen moet je sowieso je inkomens bij elkaar gaan optellen, en wordt je daarna automatisch toeslag partner. En het lijkt me dat je dan (ook met je MBO salaris) al snel boven de toeslag grens komt.

Dit moet zo wel voor de belastingdienst als voor de woningbouw.

Maar volgens mij zit je met 21 en MBO ICT sowieso niet in de doelgroep waar de huursubsidie voor bedoeld is

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 november 2012 09:54]


Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 28 november 2012 15:09

Ik vind het eigenlijk wel logisch. Anders zou elke student wel liever een eigen huis huren dan een kleine rotkamer. Simpel toch, of meer verdienen, of met minder genoegen nemen.

Ik zou er niet op rekenen dat ze dit nog in je voordeel gaan aanpassen, want het kabinet wil juist meer gaan bezuinigen, niet meer gaan uitgeven.
Kan je vriendin trouwens niet ook gaan werken, dan heb je wat meer speelruimte?

Door Satch, woensdag 28 november 2012 17:27

YoupS schreef op woensdag 28 november 2012 @ 01:21:
Eeehm... Je weet dat die 366,37 kale huur is? Exclusief servicekosten en gas/water/licht? En dat bij pretty much elke kamer wordt geadverteerd inclusief deze kosten?
Vergelijking: Mijn kale huur van mijn studio is 330 euro, maar met alle servicekosten erbij opgeteld (gas/water/licht en onderhoud/schoonmaak van de gangen, parkeerplaats, inrichting kamer qua keukenapparatuur/stofzuiger e.d.) maakt dat mijn huurprijs per maand 500 inclusief alles is. Zit dus nogal een verschil tussen ;). 366 kale huur kom je nog best een eind (ligt ook aan welke stad en in welke buurt etc je wil wonen).
De 366,37 volgens mij kale huur + servicekosten. Gas/water/licht komt er idd niet bovenop.
Dat is tenminste zo bij het hogere bedrag voor mensen van 23 jaar of ouder. :)

Door Tweakers user tim427, donderdag 29 november 2012 08:45

Huursubsidie... *zucht*

Mijn kale huurprijs: 376 euro...

Max huurprijs om in aanmerking te komen voor huursubsidie: 366 euro...

Ik woon dus 10 euro per maand te luxe om 149 euro per maand te ontvangen :(

Door Tweakers user Nefiorim, donderdag 29 november 2012 10:13

tim427 schreef op donderdag 29 november 2012 @ 08:45:
Huursubsidie... *zucht*

Mijn kale huurprijs: 376 euro...

Max huurprijs om in aanmerking te komen voor huursubsidie: 366 euro...

Ik woon dus 10 euro per maand te luxe om 149 euro per maand te ontvangen :(
Je kan niet onderhands wat regelen met de verhuurder? :)

Door Tweakers user i-chat, donderdag 29 november 2012 10:16

tim427 schreef op donderdag 29 november 2012 @ 08:45:
Huursubsidie... *zucht*

Mijn kale huurprijs: 376 euro...

Max huurprijs om in aanmerking te komen voor huursubsidie: 366 euro...

Ik woon dus 10 euro per maand te luxe om 149 euro per maand te ontvangen :(
dat is idd precies zo'n voorbeeld, waar iemand die geluk heeft dat er tegenover hem druk kruispunt licht en dus 10 euro minder, per maand bijna 2 weken boodschappen extra overhoud op kosten van de staat.

dit is met bijna alles zo, om nog maar te zwijgen over het feit, dat dit niet de enige rede is waaroor alles verziekt wordt...

zou wonen mijn ouders bijv in een huurhuis (al 20 jaar) maar mogen ze nu niet meer verhuizen (ze wilden graag naar een kleiner huisje buiten de randstad, mijn pa is met pensioen (gebaseerd op slecht 18 jaar werken, z'n overige 45 jaar pensioen opbouw is verloren gegaan in een falliciement) moeder werkt 20 uur per week en verdient ook niet veel...
toch zoeden ze zogenoemd te veel verdienen om nog in een huurhuis te mogen wonen ... zie je een man van 65 die meer dan 20 jaar nodig heeft gehad om een bankroet te boven te komen nog een huis kopen... .... ze zijn GEK in den haag... en in brussel nog erger.

ik mag hopen dat al die kromme subsidies snel opgeheven worden, en dat dit word teruggegeven via de belastingverlaging... en dan alleen in de eerste schijf met uw welnemen. laat ze ook een deel van de BTW verhoging maar terug draaien. en bijv een 15% cathegorie inpassen voor dingen die niet in het 6% tarief passen maar waar 21% toch wel van de gekke is... ik noem bijv een koelkast, een fornuis, een bed en andere primaire levensbehoeften.

Door Tweakers user Lourini, donderdag 29 november 2012 12:54

Je kan alles hierover lezen op www.bekijkhetnu.nl ;)

Door Tweakers user Huygens, donderdag 29 november 2012 16:55

tim427 schreef op donderdag 29 november 2012 @ 08:45:
Huursubsidie... *zucht*

Mijn kale huurprijs: 376 euro...

Max huurprijs om in aanmerking te komen voor huursubsidie: 366 euro...

Ik woon dus 10 euro per maand te luxe om 149 euro per maand te ontvangen :(
Heeft ook zo zijn voordelen:
Ander soort buren.

Sociale huur is in mijn ervaring minder prettig wonen dan normale huur. (lees minder Tokkies).

Door Tweakers user Caelorum, vrijdag 30 november 2012 11:07

Ach, zo zat ik ook een jaar of drie. Vrij krap (maar in Afrika is het meestal erger!) en viel echt overal uit de boot. Alle subisidies en andere regelingen was ik of te jong, of student, of verdiende ik teveel (whopping 1900E in het jaar :P *). Sinds bijna begin dit jaar echter recht op huursubsidie en alles gaat ineens een stuk beter.
Dus tja, zo is het leven.. Vervelend, maar je gaat er niet aan dood ;)

* nee, ik kan niet werken naast mijn master.

Door Tweakers user tim427, maandag 3 december 2012 12:21

Nefiorim schreef op donderdag 29 november 2012 @ 10:13:
[...]

Je kan niet onderhands wat regelen met de verhuurder? :)
Nee heb ik al gevraagd, zo doen ze dat wel bij anderen studenten verhuurbedrijven (zoals Duwo)
Huygens schreef op donderdag 29 november 2012 @ 16:55:
[...]


Heeft ook zo zijn voordelen:
Ander soort buren.

Sociale huur is in mijn ervaring minder prettig wonen dan normale huur. (lees minder Tokkies).
'
Ach, er mogen hier alleen maar studenten wonen, dus denk dat dat wel mee valt ;)

Door Tweakers user tzaman, maandag 3 december 2012 13:15

Ik stel het even buiten het schraap-perspectief.
Ik vind dat je een hele goede deal hebt. Je betaalt misschien E450, en dit is misschien veel geld, maar voor onderdak is dit in Nederland een peuleschil. Ik snap dat je 21 bent en voor het eerst te maken hebt met de huurprijzen, maar als beginner betaal je al gauw de helft van je salaris aan onderdak. Als je samenwoont met je vriendin is E450 natuurlijk ook nog eens absurd weinig voor werkende tweeverdieners.

Door Tweakers user !null, woensdag 5 december 2012 12:02

Ik heb niet alle reacties gelezen, maar er zit dus wel een reden achter dit systeem. Het gaat erom dat een 18-jarige geen woning van 600 eu (kaal) gaat huren, en dan maximale huursubsidie trekt omdat ie niksv erdient. De staat heeft geen zin, en dat vind ik ook best logisch eigenlijk.
Maar goed, het is geen perfect systeem, dat weet ik ook wel.

Is die 450 euro kaal of niet? Want misschien val je er net onder met de kale huurprijs.

Maar eigenlijk vind ik het persoonlijk wel meevallen met de huurprijzen. En jij kunt dit ook betalen. Ik weet natuurlijk niet wat je salaris is, maar ik verwacht niet dat jij netto minder dan 1000 euro op je bankrekening krijgt iedere maand. Dus kun je het betalen.
Het is wel een beetje krom in jouw geval, dat snap ik. Maar het systeem is meer gericht op studenten (wat jouw leeftijd betreft) en de staat heeft geen zin om studenten te sponsoren om een normale woning te nemen, daar moeten ze dan maar voor werken.

Het is een klein beetje krom, maar als ik zie wat voor krom systeem de hypotheekrente aftrek eigenlijk is.... Dat is nog wel een stuk erger.

En je hebt natuurlijk het nadeel dat je in je eentje ben. Ik woon samen met mijn vriendin in een huurwoning met prima prijs (ja is haalbaar met een appartement in Amsterdam), en nu we alle twee verdienen vind ik de huur eigenlijk helemaal niet veel.

Door michael, zaterdag 29 december 2012 15:12

Even een ding waar je zeker op moet letten..
verwacht 1 van jullie nog een loonsverhoging?? het kan dan wezen dat je dan eigenlijk geen recht meer hebt op subsidie. Er gaan nog wat regels veranderen in 2013, dus let goed op.

Reageren is niet meer mogelijk